KALEIDOSZKÓP VERSFESZTIVÁL - 2019. október 19. SZOMBAT

 

A 19. KALEIDOSZKÓP VERSFESZTIVÁL MINDEN ELŐADÁSA INGYENESEN LÁTOGATHATÓ,
előzetes regisztrációval, amely ezen a linken érhető el: REGISZTRÁCIÓ


 

11:00 óra

Fazekas Mihály: Lúdas Matyiműve alapján:

Matyi, a ludas

Családi színházi előadás kicsiknek és nagyoknak!

Fazekas Mihály (ánglikus nyelven Michael Potter) örök érvényű műve a XXI. században. Matyi egyedfejlődése a közönség aktív részvétele által, avagy a párhuzamos és a történelem.  A színházi műfajok egyik legősibb, legközvetlenebb formáját megjelenítő utcaszínházi csoport a vásári mutatványos elemeket ötvözi bábos elemekkel, illetve aktualizálja azokat.

Az igazi, fergeteges családi mese előadást rendezgette, tervezgette, szedte-vedte teremtette: Bab Társulat.

Játszódja: Bab Társulat.

 

Az előadás időtartama 50 perc.

Helyszín: Váci Dunakanyar Színház

 


11:00-13:00 óra
16:30-18:00

Versmondó Szalon

Vers- és prózamondók versenye, a Rubra Art Lounge különtermében


A versmondók két verssel vagy prózával állnak pódiumra:

A rendszerváltoztatáshoz kapcsolódó közéleti versekről:

A rendszerváltoztatás harmincéves jubileuma kapcsán, annak emlékévében az Ifjúsági és felnőtt Versmondó Szalon egyik fő fókusza a 89-es időszak, a rendszerváltoztatásról szóló, illetve ahhoz kapcsolódó közéleti költészet.

Az 1989-es időszakhoz témájában, hangulatában kapcsolódó, a rendszerváltoztatást közvetlenül megelőző, vagy az átmenet időszakában írt közéleti témájú versek, valamint a rendszerváltoztatáskor eszmélő új költőnemzedék később írt kapcsolódó versei választhatók, melyek témái a közép-európai nemzeti közösségek, a történelmi lehetőségek, a szabadság, a demokrácia és a diktatúra, a társadalmi közeg és hangulat, valamint a függetlenség. A rendszerváltoztatás sokrétű irodalmából, több vonulatból érdemes választani a versmondóknak.

Ady Endre, Weöres Sándor és a Nyugat első és harmadik költő nemzedékének lírája:

Ady Endre a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, a hazai politikai újságírás egyik legnagyobb alakja. Költészetének témái az emberi lét minden jelentős területére kiterjednek. Halálának centenáriumában rá, és a harminc éve elhunyt Weöres Sándorra, illetve a Nyugat első és harmadik nemzedékének lírájára emlékezve az alábbi költőktől lehet szabadon verset választani:

Ady Endre, Kaffka Margit, Csáth Géza, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Balázs Béla, Szép Ernő, Babits Mihály, Tóth Árpád, valamint Weöres Sándor, Jékely Zoltán, Vas István, Radnóti Miklós.

 


 

15:30 óra

Szívlapát - versszínház

Találkozások Tehetségprogram -
a Bethlen Téri Színház és Manna Produkció előadása

A részvételi versszínházi előadáson húsz kortárs magyar vers hangzik el. Az előadás szövegkönyve a Tilos az Á Könyvek kiadó Szívlapát című antológiája nyomán született.

Játsszák: Igó Éva és Zoltán Áron

Rendező: Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna

Mentor rendező: Hegedűs D. Géza

Zene: Mester Dávid

Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk.

Az előadás időtartama 60 perc.

Helyszín: Váci Dunakanyar Színház

 


18:00 óra

VersFilmes sarok

A magyar és a nemzetközi líra filmes feldolgozásainak vetítése:
versfilmek, versklipek, etűdök, fikciós alkotások

Amatőr és profi filmesek versenye: a költészet bármely tartalmi és formai jellegű audiovizuális megvalósítása etűdszerű, rövid 5-10 perces, vagy hosszabb lélegzetvételű, de legfeljebb 40 perces alkotásokkal. Olyan kisjátékfilmek, hangulati klipek és etűdök, valamint dokumentarista, illetve animációs alkotások készítésére és bemutatására hívjuk a független filmes alkotókat, alkotóközösségeket, amelyek bármely költő vagy író szellemi örökségét vállalva, az adott szerző munkásságának jegyében készülnek, vagy különböző (egy vagy több) költészeti alkotást dolgoznak fel filmes formában.

Helyszín: Váci Dunakanyar Színház

 


20:00 óra

Verslábak

A Varidance társulat táncszínházi előadása

A társulat több műfaj ötvözésével egy újszerű, izgalmas darabot készített, mely az iskolásoktól az idősebb korosztályig a közönség széles rétegének az érdeklődésére tarthat számot. A zene, a tánc és a vers találkozásakor a különböző művészeti ágak közötti átjárhatóság kiteljesedik, erősítik és formálják egymást és önmagukat.

 

 

Vezető: Vári Bertalan

Az előadás időtartama 50 perc.

Helyszín: Váci Dunakanyar Színház