KALEIDOSZKÓP VERSFESZTIVÁL - 2019. október 20. VASÁRNAP

 

A 19. KALEIDOSZKÓP VERSFESZTIVÁL MINDEN ELŐADÁSA INGYENESEN LÁTOGATHATÓ,
előzetes regisztrációval, amely ezen a linken érhető el: REGISZTRÁCIÓ


10:00 óra

Manómese

A Simorág TánCirkusz meseelőadása

 

A manók mindenütt élnek, rekettyebokrok közül bújnak elő, erdőlakók, mezőlakók, padlásokon bújkálnak, vagy vízimanók, fiók, netán zsebmanók, lakótelepiek és időnként melléd is szegődnek. Csintalankodnak, törnek, zúznak, rontanak és bontanak, álmot őríznek, vagy pálinkát főznek. Összevesznek, kibékülnek, izgága, fura, kotnyeles teremtmények. Őszintén szólva nem is láttunk még hisztis gyereket, durcásat, füllentőst, de csíptünk már fülön épp elég manót gyerekek közelében... és, hogy mit tesznek....azt legalább egyszer érdemes megnézni! A Simorág TánCirkusz előadásában szokásos módon saját történetet hozott létre, mely azonban erősen épül az általunk feltérképezett megszámlálhatatlanul sok manós és koboldos mesére. A társulat ötvözi a cirkuszi technikákat a színházzal, tánccal, ebben az előadásban kifejezetten erős a zsonglőrködés, ami szerves része a játéknak. Az előadás verses szövegekre épül és fanyar humorát és egyedi történetét nagyobb gyerekek, felnőttek számára is ajánljuk.Szereplők: Kiss Gergely Geret, Turai Bálint, Simor Ágnes

Zene: Vázsonyi János

Díszlet: Pallos Endre, Deàk Attila

Jelmez: Zoletnik Sophie

Fejdíszek, nemez kiegészítők: Mihály Cecília Alma labdák: Bosznay Balázs

Bàbok: Vincze Màrton Rendező, szövegíró: Simor Ágnes

 

Az előadás időtartama 60 perc.

Helyszín: Váci Dunakanyar Színház


9:30-12:30 óra
15:30-17:00

Versmondó Szalon

Vers- és prózamondók versenye, a Rubra Art Lounge különtermében


A versmondók két verssel vagy prózával állnak pódiumra:

A rendszerváltoztatáshoz kapcsolódó közéleti versekről:

A rendszerváltoztatás harmincéves jubileuma kapcsán, annak emlékévében az Ifjúsági és felnőtt Versmondó Szalon egyik fő fókusza a 89-es időszak, a rendszerváltoztatásról szóló, illetve ahhoz kapcsolódó közéleti költészet.

Az 1989-es időszakhoz témájában, hangulatában kapcsolódó, a rendszerváltoztatást közvetlenül megelőző, vagy az átmenet időszakában írt közéleti témájú versek, valamint a rendszerváltoztatáskor eszmélő új költőnemzedék később írt kapcsolódó versei választhatók, melyek témái a közép-európai nemzeti közösségek, a történelmi lehetőségek, a szabadság, a demokrácia és a diktatúra, a társadalmi közeg és hangulat, valamint a függetlenség. A rendszerváltoztatás sokrétű irodalmából, több vonulatból érdemes választani a versmondóknak.

Ady Endre, Weöres Sándor és a Nyugat első és harmadik költő nemzedékének lírája:

Ady Endre a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, a hazai politikai újságírás egyik legnagyobb alakja. Költészetének témái az emberi lét minden jelentős területére kiterjednek. Halálának centenáriumában rá, és a harminc éve elhunyt Weöres Sándorra, illetve a Nyugat első és harmadik nemzedékének lírájára emlékezve az alábbi költőktől lehet szabadon verset választani:

Ady Endre, Kaffka Margit, Csáth Géza, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Balázs Béla, Szép Ernő, Babits Mihály, Tóth Árpád, valamint Weöres Sándor, Jékely Zoltán, Vas István, Radnóti Miklós.

 


12:30 óra

DuplaSzaltó

A GlobART Társulat előadása

A GlobART társulat Horgas Béla műveire építette fel élőzenés, az összművészet szinte minden elemét felvonultató előadói estjét. A költő festményei is megjelennek, illusztrálva az elhangzottakat. A színészek és zenészek egymással kommunikálnak a maguk eszközén, a szövegek egybeolvadnak a vetített képekkel. A produkció az egyensúlyra épül, könnyed, játékos élményt nyújt, miközben kérdéseket vet fel, elgondolkoztat.

Szereplők:

Csizmár Zsolt (gitár), Kálmánczhelyi Gábor, Kun Beáta, Nagy Judit (fuvola),
Sütő Zsófia, Szarvas Balázs, Szemerédi Bernadett, Szuromi Bernadett

Rendező: Somogyi Anna

 

 

Az előadás időtartama 45 perc.

Helyszín: Váci Dunakanyar Színház14:30 óra

Villon Tv

A Világszínpad BT Társulat előadása

Orlik István és Sárközi György alkotta Világszínpad BT produkciójában a közönség a különböző médiákban vetített műsorok paródiáját Villon művekkel színesítve tekintheti meg. Kékfény, Teleshop, Kívánságkosár és még számos televízió műsor, átszőve François Villon költeményeivel.

Az előadás időtartama 30 perc.

Helyszín: Váci Dunakanyar Színház

 


 

15:30 óra

SzínVers

Kortárs és klasszikus magyar költészeti alkotások vers- és prózamondó versenye, hivatásos színészekkel és előadóművészekkel. Középpontban a rendszerváltoztatás költészete, valamint Ady és a Nyugat első, illetve Weöres Sándor és a Nyugat harmadik nemzedéke.

 

Helyszín: Váci Dunakanyar Színház

 

 


 

17:30 óra

Díjkiosztás, eredeményhirdetés

A 2019. évi Kaleidoszkóp-díjak átadása

Helyszín: Váci Dunakanyar Színház