Kaleidoszkóp VersFesztivál versenyfelhívás - 2018

 

LETÖLTHETŐ VERSENYFFELHÍVÁS 2018 - IDE KATTINTVA

 

A Magyar Versmondók Egyesülete,

az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület

a Váci Dunakanyar Színházzal együttműködésben meghirdeti

a 18. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál versenykategóriáit.

A Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, ahol a vers valamennyi formája bemutatkozik. A versenysorozaton hivatásos és nem hivatásos versmondók, színészek és előadóművészek, illetve társulataik, zenészek és filmesek, külön kategóriában versenyeznek produkcióikkal. A verseny közönség előtt zajlik.

 

A 18. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál fő helyszíne, időpontja:

Váci Dunakanyar Színház, 2018. november 22-25.

 

VERSENYkategóriák:

versszínház,
verszene és énekelt vers,
vers- és prózamondás,

versfilmek

Ebben az évben szeretnénk mind az alkotók, mind a közönség figyelmét az első világháborús eseményeket kísérő, dokumentáló, a nagy világégésre emlékező magyar költészet felé fordítani. Ezért a VersFesztivál minden kategóriájában várjuk az 1914-1918 közötti történésekhez kapcsolódó versek, színházi előadások, versfilmek előadóinak, készítőinek jelentkezését is.

Az első világháborúra emlékező előadások mellett a fesztivál kiemelt tematikájában a nyáron elhunyt legenda, Kányádi Sándor, valamint az évfordulós nagyjaink, Szécsi Margit, Nagy László, illetve Ágh István költészete áll, emellett Arany János bicentenáriumának programját is folytatjuk, és nagy klasszikusok újragondolt alkotásai is színre kerülnek.

versmondás 1. - Junior Versmondó Szalon:

Nevezhet minden 10 és 14 év közötti versmondó két verssel vagy prózával, amelyek közül az egyik klasszikus, a másik kortársköltő alkotása, mindkettő szabadon választott. Egy vers/próza időtartama nem haladhatja meg a 4 percet!

Kortársköltőnek tekintjük az élő és a néhány éven belül elhunyt költőket, akiknek saját kötete jelent meg és az irodalomtörténet számára ismert alkotók. (ajánlás: versfesztival.hu)

versmondás 2. - Ifjúsági és felnőtt Versmondó Szalon:

Nevezhet minden 14. életévét betöltött versmondó két verssel vagy prózával, amelyek közül az egyik a háború és a béke, valamint a hazafias költészet darabja, a másik szabadon választott mai kortárs vers. Egy vers/próza időtartama nem haladhatja meg a 4 percet! A zsűri külön értékeli az ifjúsági (14-25 év) és a felnőtt (25 év felett) korcsoportot.

 

versszínház:

- Verses nagyszínházi előadás: elbeszélő költemények, verses drámák, verset vagy balladát feldolgozó színházi előadások stb. Legfeljebb 2 felvonás, maximális játékidő: 70 perc.

- Előadóest: Önálló- vagy társas (két- vagy többszereplős) pódiumi est, melynek műsorán többnyire versek vagy prózák szerepelnek. 1 felvonás, maximális játékidő: 40 perc.

- Verses monodráma: egy vagy többszereplős, de egy szereplőre épülő (egy ember beszél) verses/lírai mű kamaraszínpadi feldolgozása. 1 felvonás, maximális játékidő: 40 perc.

- Performance: egy vagy többszereplős, többnyire versekre és prózákra épülő, rendhagyó (nem a már ismert színpadi formákra épülő) előadás. 1 felvonás, maximális játékidő: 30 perc.

- Mozgásszínházi előadás: költői művekre, versekre, prózára épülő koreográfia. 1 felvonás, maximális játékidő: 30 perc.

- Emlékest vagy jubileumi előadás: versösszeállítás, drámajáték a Nagy Háború vagy Kányádi Sándor, Szécsi Margit, Nagy László, illetve Ágh István életműve kapcsán. 1 felvonás, maximális játékidő: 30 perc.

 

verszene, énekelt vers: bármely (szabadon választott) énekelt vagy megzenésített vers, zenekari kísérettel vagy anélkül. Legalább 3 dal, de legfeljebb 20 perces koncert adható.

versfilmek: amatőr és profi filmesek versenye: a költészet bármely tartalmi és formai jellegű audiovizuális megvalósítása, etűdszerű, rövid, 5-10 perces, vagy hosszabb lélegzetvételű, legfeljebb 40 perces alkotásokkal. Olyan kisjátékfilmek és dokumentarista alkotások készítésére és bemutatására hívjuk a független filmes alkotókat, alkotóközösségeket, amelyek bármely költő vagy író szellemi örökségét vállalva, az adott szerző munkásságának jegyében készülnek, vagy különböző (egy vagy több) költészeti alkotást dolgoznak fel filmes formában.

 

NEVEZÉSI FELTÉTELEK:

A Kaleidoszkóp VersFesztivál versenyeire bárki nevezhet Magyarországról vagy külföldről, magyar és idegen nyelvű produkcióval is. Nevezni a hivatalos nevezési lapon lehet, amely a versfesztival.hu oldalról automatikusan beküldhető, vagy letölthető és e-mailen is továbbítható az alábbi e-mail címre: versenyzo@versfesztival.hu. Nevezés csak online lehetséges. A nevezések a versmondás esetében automatikus versenybe kerülést jelentenek, a többi kategóriánál azonban előzsűrizés zajlik, és október első felében dönt a zsűri a versenyprogramról.

 

Kötelező melléklet a nevezéshez kategóriánként:

-          versmondás: nincs

-          versszínház: hozzájárulási nyilatkozat, link, amelyen az előadás látható

-          verszene és énekelt vers: hozzájárulási nyilatkozat, rider, link a zenekar vagy az előadók játszani kívánt dalaival

-          versfilmek: hozzájárulási nyilatkozat, link, amelyen a nevezni kívánt film megtekinthető

A jelentkezési lapon, valamint a riderben megjelölt technikai igényeket és kellékeket alapszinten biztosítjuk, az extra igényeket a fellépők maguk biztosítják. Kérjük, ennek figyelembe vételével jelentkezzenek!

 

Nevezési díj: 4000 Ft/fő. A nevezési díj tartalmazza a fellépés napján a szállást és az étkezést.

 

Nevezési díj kedvezmények:

A Magyar Versmondók Egyesülete tagjainak (akik az éves tagdíjat befizették) és a Neszmélyi Versművészeti Táborok résztvevőinek a nevezés 3000 Ft/fő.

A Nemzeti VERSeny középdöntős versenyzői számára 50%-os kedvezményt biztosítanak a szervezők a részvételi díjból, a döntősök pedig térítésmentesen nevezhetnek, csak a jelentkezést kell eljuttassák a www.versfesztival.hu oldalon!

Hivatásos művészeknek és társulatoknak nincs nevezési díj, csupán a jelentkezési lapot és a mellékleteket kell eljuttatniuk határidőre.

Egy adott személy vagy társulat több kategóriában is nevezhet, a nevezési díjat azonban produkciónként, azon belül is személyenként kell befizetni, az alábbi bankszámla számra: Magyar Versmondók Egyesülete 11708001-20366591-00000000. A közlemény rovatba kérjük feltüntetni a társulat/csoport/zenekar/előadó nevét. A nevezési díj a produkció részvételére vonatkozik, és amennyiben az előzsűrizés eredményeképp a produkciót nem fogadja be a fesztiváligazgatóság, a nevezési díj visszautalásra kerül. Visszalépés esetén azonban nincs lehetőség a nevezési díj visszaigénylésére. (Kísérők szállására és étkezésére önköltségi áron van lehetőség.) Amennyiben a társulattal/zenekarral/fellépővel technikus érkezik, aki az előadás létrejöttében háttérben segédkezik, a részvételi díj a technikusra is vonatkozik, és ugyanazon jogosultságokat kapja, mint a fellépők.

Nevezési határidő:

versszínház és verszene: 2018. október 20.

versmondás és versfilmek: 2018. november 10.

 

További információ: info.versfesztival@gmail.com

Keresd a fesztivált a facebook-on is!

 

tamogatok_klubradio

 

 

 


tamogatok_zenehu