Széles szakmai elismerés

 

A fesztivál megküzdött a szakmai elismerésért. Ma már az együttműködő szakmai szervezetek, intézmények, folyóiratok is mutatják a rangját: az Északkelet-magyarországi Regionális Egyesülettel partnerségi kapcsolatot ápoló Magyar Versmondók Egyesülete, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, a myMusic társaság, a Parnasszus, a Spanyolnátha és a Versmondó folyóiratok, a Magyar Írószövetség- mindegyikükkel hosszú évek munkája és eredményei alapján alakult ki a közös gondolkodás és tevékenység.
A Magyar Szín-Játékos Szövetség minősítő versenyként kezeli az eseményt: minden kategóriában elismert szakembergárda minősíti a produkciókat arany-, ezüst és bronz minősítéssel, a szereplők pedig a MASZK Színészkamara segítségével kérhetik szakmai minősítésüket is.
Nem elhanyagolható szempont, hogy a VersFesztivál Kaleidoszkóp-díjasai és különdíjasai közül az elmúlt években számos fiatal versmondót vettek föl a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, akik közül többen már végeztek (Tarr Judit, Fridrik Noémi, Fehér Tibor, Molnár Gyöngyi, Bakos-Kiss Gábor, Marjai Virág, Péter Kata, Szabó Erika, Nagyhegyesi Zoltán). A szervezőkkel arra törekszünk, hogy pályájuk, fejlődésük nyomon követése végett minél nagyobb megjelenést biztosítsunk nekik és hallgató-társaiknak, immár vendégként a fesztiválon.

Költők, írók, színészek és előadóművészek, zenészek, drámapedagógusok, rendezők és dramaturgok széles köre vesz részt mind a versenyprogramban, mind a fesztiválprogram előadásaiban.

De az elismeréshez a hozzánk szegődött médiapartnerek is hozzájárultak, a komolyabb műfajtól a populárisabbig, az írott sajtótól az elektronikus orgánumokig, minden területről.