2021. 11. 03., szerda, 08:44

A Kaleidoszkóp VersFesztivál Közép-Európa egyik legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje. Az érdeklődők egy héten át versszínházi előadásokon, verszenei koncerteken, versfilmes vetítéseken, versmondásokon vehetnek részt. Ezen kívül képzőművészeti tárlatokkal és irodalmi beszélgetésekkel várják a közönséget.

Idén a versfesztivál a kaposvári Csiky Gergely Színházzal közös rendezésben valósul meg. Ettől az évtől kezdve minden második évben a kaposvári teátrum ad majd otthont a színvonalas rendezvénynek.

A programokat három helyszínen rendezik meg, a Csiky Gergely Színházon kívül még a Szivárvány Kultúrpalotába és az Együd Árpád Kulturális Központba várják a közönséget, akik keddtől vasárnap estig élvezhetik a színvonalas előadásokat. A programfüzetet IDE KATTINTVA találják meg.

A Kaleidoszkóp VersFesztivált egy sajtótájékoztató keretében nyitották meg a Csiky Gergely Színházban kedd délután. Dr. Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesület elnöke és a fesztivál igazgatója elmondta, amikor megálmodták a Kaleidoszkóp VersFesztivált, akkor egy olyan fórumot akartak teremteni, amely kifejezetten a műfaji és a megjelenési sokszínűséget tudja megmutatni.

Amikor a költészetről beszélünk, ne valamiféle lexikális adatról kezdjünk el gondolkodni. Vegyük észre azt, hogy a versek fő táplálékforrása az élet. Az emberi életből merítkezik és ugyanoda tér vissza. S hogy ennek mennyi fajta szórakoztató, és néha nagyon mély, tragikus, olykor katartikus pillanatai vannak, ezt hívatott bemutatni a Kaleidoszkóp VersFesztivál.

– hangsúlyozta a fesztiváligazgató.

A megnyitón Dr. Pintér Rómeó, Kaposvár Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte a fesztivál szervezőit és az érdeklődőket.

Kaposvár város önkormányzata tárt karokkal fogad minden olyan rendezvényt, amelyben a kaposváriak örömüket lelhetik. Az pedig egy kulturális mérföldkő a város életében, hogy egy ilyen nagyívű rendezvény érkezik hozzánk. Főleg akkor, hogyha ez nemcsak egyszeri alkalom, hanem mostantól két évente itt Kaposváron vehetnek részt az érdeklődők ezen a csodálatos fesztiválon

– mondta az alpolgármester.

Szűcs Katalin Ágnes színikritikus és dramaturg, a versfesztivál állandó és örökös zsűritagja a sajtótájékoztatón elmondta, ő azt várja, hogy hassanak rá az előadások, s ez alapján értékeli is majd őket.

A versmondás azt jelenti, hogy meg akarom érteni, meg akarom ismerni, és meg akarom ismertetni mással azokat a gondolatokat, amik számomra fontosak. És ezek az érzelmi, gondolati találkozások, egymásra hatások fantasztikusak. Azt gondolom, hogy addig nincs nagy baj ebben az országban, míg ilyen sokan foglalkoznak a költészettel

https://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2021/11/03/ujabb-neves-fesztivalnak-ad-otthon-kaposvar.html