Vers a falon

sze.03nov.16:30Vers a falonKiállítás megnyitó Művészek:Gyulai Attila, Debreczeny Zoltán16:30(GMT+01:00)

Esemény leírása

Ingyenes

Gyulai Attila, Debreczeny Zoltán és „Könyv és Társai” Antikvárium

Megnyitó: 2021. november 3. 16:30, Csiky Gergely Színház, Különterem

Hogyan kapcsolódik össze a 20. és a 21. század? Hogyan ihleti meg a költő a képzőművészt? Hat-e egymásra a szöveg és a kép?
A 20. század nagy magyar klasszikus írói, költői eredeti kéziratai, autográf levelei, dedikált kötetei, könyveik első kiadású megjelenései, fotói veszik körül azokat a festményeket, amelyeket a költők személyisége, életműve, vagy egy-egy verse ihletett, és kerültek ezáltal a falra. A Könyv és Társai Antikvárium exkluzív kézirat- és kötet kiállítása egészül most ki két modern, a 21. századi magyar képzőművészet reprezentáns, egyéni stílusú alkotójának lenyűgöző képeivel, festményeivel. Hirtelen Ady Endre, Radnóti Miklós, József Attila, Pilinszky János, Szabó Lőrinc, Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor és írótársaik közé lépünk, és innentől már csak a képzelet szab határt, hogyan kötjük össze a múltidézést a jövőképünkkel.

Gyulai Attila festőművész 1974-ben született Budapesten. Újító: nevéhez kötődik a paint jam képzőművészeti performansz, a 3D aszfaltfestés és a művészeti pólók egyedi kivitelezése, amik mára a GyulaiART portfóliójának szerves részeit képezik. A Sorok között Lutter Imrével című tévéműsorban és a Versmondó folyóiratban is megjelennek a munkái. Tevékenységében a klasszikus festészet sem került háttérbe, hiperrealista, strukturalista, kubista és pop art jegyeket felmutató, ezeket gyakran ötvöző munkái számos otthon és iroda falain megtalálhatóak. A tárlaton ismert költők portréival jelenik meg.

Debreczeny Zoltán festőművész 1952-ben született Veszprémben. Szülővárosát csak tanulni és a katona-időre hagyta el. Aktív éveiben mérnök, köztisztviselő, ipari alpinista és festő volt. Ma már csak fest. Színes, mozgalmas, többnyire derűs tartalmú táblaképeket készít, melyek a festett felszín mögött gondolatokat, asszociációkat generálnak. Szívesen játszik a szavakkal, képcímek formájában. Képkeretként öreg sparhelt tetőt, szecessziós tükörkeretet, népi használati eszközt, akár svéd tömegterméket használ, szigorúan átértelmezéssel. Költők és verseik által ihletett képzőművészeti alkotásaival jelenik meg a kiállításon.

„Könyv és Társai” Antikvárium – ahol az emlékek megelevenednek… Antik könyvek, térképek, metszetek, kéziratok és egyéb ritkaságok gazdag választéka! Az antikvárium, amely a fővárosban a XIII. kerületi boltja mellett az online piactérben is fogadja a látogatókat, minőségi irodalmi, történelmi, földrajzi, művészeti és más témájú könyveivel, köztük első kiadású kötetekkel, folyóiratokkal és könyv különlegességekkel varázsolja el az olvasóközönséget. Első kiadású kötetekkel, dedikált könyvekkel, kézzel írt, eredeti levelekkel idézi meg a nagy magyar klasszikus költőket és írókat a tárlaton.

A kiállítás ingyenesen látogatható
a fesztivál minden napján
9.00 és 20.00 óra között.

Több

Időpont

november 3(szerda) 4:30délután(GMT+02:00)